Derfor er radon ikke godt at have i hjemmet

Du tænker måske ikke over det, men det er meget sandsynligt at der er radon i dit hjem. Radon er en gasart som er radioaktiv og som i værste tilfælde kan være kræftfremkaldende for dig og din husstand. Ifølge sundhedsstyrelsen, så skyldes 9% af alle lungekræfttilfælde radonstråling, hvilket svarer til at omkring 300 personer om året får lungekræft på grund af radon fra hjemmet. Hvis du er ryger, så kan kombinationen med radon forurening have en endnu større indvirkning – rygere medvirker nemlig til størstedelen af radon relaterede dødsfald.

 

Det er derfor vigtigt, at du får styr på radon forureningen i dit hjem, da det kan have fatale følgere at lade det stå hen.

 

Hvordan opstår radon?

Radon er i alle hjem – men det er vigtigt, at koncentrationen af radon ikke er for stor, for det er her det for alvor bliver skadeligt. Kilden til radon forurening kommer nemlig primært fra danske hjem og husholdninger, hvor radon stammer fra jorden under huset. Der er en masse faktorer udefra som gør, at jorden under huset kan snige sig op gennem sprækker i bygningens fundament. Derudover opstår radongasser også fra byggematerialer og tegl.

 

Radon gassen bliver herigennem omdannet til radioaktive stoffer som herefter lander nede i os menneskers lunger – uden at du altså hverken kan lugte, føle eller smage radongasserne. Herefter vil radon gassen så sidde i lungerne og udskille radioaktivt stof som i sidste ende vil være farligt.

 

Find ud af om du har radon i hjemmet

Der er heldigvis mange måder hvorpå du kan finde ud af om du er plaget af for store mængder radon i dit hjem. På radonhuset.dk kan du nemlig både få et måleudstyr og derigennem få lavet en radonmåling ved hjælp af enten en elektronisk måler eller en såkaldt passiv måler. På den måde kan du herigennem hurtigt og nemt finde ud af om du har et radon problem i hjemmet eller ej og få gjort noget ved det hurtigst muligt. På radonhuset kan du også vælge, om du ønsker at købe en radonmåler eller blot leje en radonmåler.