Vi forbinder fastfood med junkfood. Det er to udtryk for hurtig mad, der ikke nødvendigvis betyder det samme. Verden over og også i Danmark er der kommet et øget fokus på sundhed som aldrig før. For kvinder er det ikke længere et kropsideal at være så slank, at der ikke er et gram fedt på kroppen. Det er blevet moderne at være trænet, markeret og være sund. Det ses også i den kulinariske verden, hvor de danske supermarkeder endelig er begyndt at få et større udvalg af grøntsager og vegetariske retter. Det ses også på udbuddet af cafémad. Hvor vi før spiste burger og pizza, når menuen stod på fastfood, drikker vi i dag powerjuice og spiser avocadomadder.
Er det dyrt at være sund?
Ligesom vi forbinder fastfood med junkfood, forbinder vi også sund mad med dyre priser. Skal du lave en wokret, der kræver mange forskellige grøntsager, løber indkøbsprisen hurtigt op i beløber, der svarer til at gå ud at spise. Du skal dog passe på med at bruge de dyre priser for økologi og grøntsager som en undskyldning for at spise usundt. Da priserne på mel steg gevaldigt i 2010, steg priserne hos bagere og pizzarier også. Da priserne på mel faldt igen et par år senere, faldt priserne hos bagere og pizzarier... ikke. De kortvarige høje prisstigninger for mel blev en mulighed for bagerier og pizzarier til at hæve deres priser, og en pizza er i dag næsten dobbelt så dyr, som den var for otte år siden.
De populære instagram-cafeer, der lever af at sælge sund fastfood, ikke er billige. Men de er heller ikke dyrere end caféer, der sælger usund fastfood. En fuldkornspanini koster ofte mindre end en almindelig pizza, og den mætter ofte lige så meget fordi den er nærende.
Vi skal støtte de sunde alternativer
Vi er på vej mod noget godt. Udbuddet af sund mad vokser og vokser, og der åbner hele tiden nye caféer med sunde koncepter. Vi skal støtte de caféer, der reklamerer med at bruge friske og sunde råvarer. Det er dem, der er fremtiden, og vi skal finde vores favoritter. Hvis blot vi oplever, at sund mad kan smage godt, kan det motivere os til at blive et sundere Danmark. Vi er alle sammen travle mennesker, og der er rigtig mange af os, der ikke længere har tid til at lave mad. Det er særligt de mennesker, der skal udnytte de nye muligheder. Det er de sidste par år kun blevet nemmere at spise sund mad ude, og det ser ud til, at antallet af sunde alternativer til junkfood er i en eksponentiel vækst.
Forfatter:
Sofia Rabek
sorab@nyheds-gruppen.dk