Værd at vide om epoxy

epoxy gulvbelægning

Epoxy er mere eller mindre en form for lim, der kan sammenlignes med pasta lim – den helt store forskel er dog, at epoxy er en tokomponent lim, og har derfor en særdeles høj styrke.  Epoxy er ekstremt slidstærkt og er sammensat af en binder og hærder, der blandes sammen.

Navnet epoxy stammer fra polyepoxid, der dannes ved reaktionen af polyamin og epoxid. Den kemiske sammensætning anvendes typisk til fiberforstærkede plastermaterialer eller gulvbelægninger.

Mangler du epoxy til dit projekt, så finder du et stærkt udvalg på Ekomposit, der er blandt Danmarks førende online forhandler af kompositmaterialer. Alt deres epoxy er deisgnet og produceret i Danmark, eftersom kvalitet og miljø er i højsædet.

Historien bag epoxy

Epoxy er et produkt, der ikke strækker sig mere end 100 år tilbage. Faktisk startede det første kommercielle forsøg på at fremstille klæbere af epichlorhydrin tilbage i 1927. Æren bag de første producerede epoxyharpikser kan dog tilskrives Dr. Pierre Castan og Dr. So Greenlee tilbage i 1936, som senere hen også blev personerne bag en af de største epoxy producerende virksomheder på verdensplan.

Hvad bruges epoxy typisk til

Epoxy er grundet dets slidstærke og fleksible materiale blevet særdeles populært blandt virksomheder, men også private som et levedygtigt produkt. Det vil typisk være som et fiberforstærkende plastmateriale, der er velegnet som gulvbelægning. Det er vigtigt at epoxy dog blandes i de helt rette mængder og påføres korrekt, da det har en yderst hurtig hærdningstid, når du først har hældt det på overfladen. Derfor er det vigtigt at du konsolidere dig med fagfolk, som har den fornødne ekspertise til at kunne blande og påføre epoxy, da detaljegraden er meget vigtig.

Udover fordelen ved at vælge et meget robust stykke materiale, så er design mulighederne med epoxy endeløse. Epoxybelægning er velegnet til både køkken, badeværelse, garage eller i industrien, da overfladen er let at rengøre og samtidig er slidstærkt.

Med den rette maling og blanding vil du kunne skabe mønstre, hvor kun din egen fantasi sætter begrænsningerne. Om du vil have et minimalistisk look eller et New Yorker gulv med et råt beton-look, så er alt muligt.

De mere komplicerede opgaver

Epoxy er ligeledes populært som laminering og reparationsarbejde, herunder epoxy til vakuum bagging, vakuum infusion og meget mere.  Hvis du skal lave epoxy infusion, så vil det være oplagt at vælge epoxy, de rer letløbende og har en lang potlife, så du kan få at få suget epoxyen helt igennem det emne, som du vil støbe. Til de mere klassiske reparationsopgaver, hvor du typisk bruger vakuum bagging, så er lamineringsepoxy fortrinlig til håndoplægning.