Udskiftning eller omkodning af låse

Indlægget kan være omfattet af betalt indhold eller promovering

Låse er et relevant emne for mange danskere. Det er desværre også et emne, som desværre oftest først kommer på tale når skaden er sket. Vi benytter alle sammen låse og låsesystemer i forskellige kombinationer, som vi faktisk sjældent overvejer. Fælles er dog, at låsen benyttes til at sikre genstande og ting vi holder af, fra at blive taget fra os. 

Med ovenstående i mente så er det da også ærgerligt, at der ikke er større fokus på at øge og optimere sikkerhed med netop låse. Mange danske husstande har desværre forældede låse, ligesom det langt fra er alle som vælger at få udført udskiftning eller omkodning af deres låse, når de flytter ind i en ny bolig. Netop udskiftning eller omkodning er ellers noget af det vigtigste, når det kommer til øget sikkerhed – der er dog forskel på, hvornår de enkelte metoder bør tages i brug.

Udskiftning af låse 

Hvis du har et forældet låsesystem i din nuværende bolig, eller netop har købt ny ejendom med en ældre lås, så bør du overveje en komplet udskiftning. Ældre låsesystemer kan være slidte, ligesom sikkerheden ved låsen kan være dårligere end de nye og innoverede låse. Eksempelvis er gamle låse med et “hoved” som stikker ud, lettere at bryde ind i, da en tang nemt kan få fat rundt om hovedet, hvorefter hele låsen kan drejes af. 

Skal du udskifte dine låse? Så er det vigtigt at du vælger den rette type af lås til dine døre. Der er mange forskellige typer låse på markedet, så det kan være svært at vælge de rigtige, uden hjælp fra en låsesmed med de rette kompetencer. 

Låsesystemer forældes med tiden, både i forhold til sikkerhed, men også i forhold til låsens mekanik, som bliver slidt. Står du med en nykøbt ejendom, enten et hus eller en lejlighed? I så fald bør du altså overveje en komplet udskiftning af låsen. Der kan ligeledes monteres en ekstra lås for sikkerhed, eller en sikkerhedslås med kæde i boliger for ældre eller sårbare som frygter at åbne døren.

Omkodning af låse

I modsætning til udskiftning af dine eksisterende låse, så kan en omkodning af låsene også være en mulighed. Har du købt ny bolig, eller har du smidt nøglerne væk? Så kan det være nok bare at få omkodet låsen, så de gamle nøgler ikke længere fungerer. Særligt i ældre boliger kan det være svært at vide, hvor mange nøgler der er lavet i tidens løb. 

Mange låsesmede kan også omkode låse med mere avanceret mekanik, såsom låse med fjederlås. Fjederlåse er ofte anvendt i større bygninger, såsom offentlige institutioner, fordi de er særligt sikre. Du skal dog være opmærksom på, at det kræver særlige kompetencer, for at en fjederlås kan omkodes. Hvis du ønsker det, kan låsesmeden også tilknytte alle dine eller virksomhedens låse til en fælles nøgle, som så kan benyttes til alle låse i ejendommen. 

Dette har den store fordel at du eller eventuelle medarbejdere, afhængigt af om låsen er til privat eller erhverv, kun behøver at have én nøgle med sig, og ikke flere. Vælger du at få omkodet dine låse, så er det vigtigt at du overvejer, hvem der skal have en nøgle. En nøgle kan altid kopieres, hvis den havner i de forkerte hænder. Du bør derfor altid holde øje med hvem der har adgang til dine låse, både når det kommer til nøgler, men også hvem der har adgang til at omkode dine låse. Du bør altid have kontaktoplysninger til din låsesmed, og gøre brug af disse, hvis du mister dine nøgler.