Skab et sundt indeklima med radon måling

Hvorfor er det lige, at du skal være så opmærksom på fugt i boligen? Og hvorfor er det, at du nogle steder ikke må bo i kælderen? Hvorfor er det, at du i princippet skal bo på så højt et etageniveau som muligt, hvis du vil sikre dig det bedste indeklima? Hvorfor er det, at du kan teste og vurdere dit indeklima ved hjælp af radon måling?

Du kan teste og vurdere dit indeklima ved hjælp af radon måling, fordi niveauet af radon har en afgørende betydning for netop indeklimaet i enhver bolig. Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Det, der så sker, er, at gassen siver opad og ind i boliger, og derfor rammer det selvfølgelig kælderetagen, før det rammer de øvre etager. I værste tilfælde kan det radioaktive gas have sundhedsskadelige følger og øge risikoen for lungekræft. Det der dog i de fleste tilfælde nemt at udføre radonsikring i dit hjem, og det kan du blandt andet gøre ved radon måling.

Vær på forkant med radon måling

Du kan udføre radon måling i din bolig ved hjælp af to forskellige målere. Du kan udføre radon måling med en passiv radon måler eller med en elektronisk radon måler. Med en elektronisk radon måler kan du allerede på to døgn få udført en radon måling, der giver en indikation af, om niveauet af det radioaktive gas er for højt. Det anbefales dog alligevel, at du laver din radon måling over en periode på mindst en uge for det mest retvisende resultat.

Særligt hvis du er ved at flytte ind i en ny bolig, vil det være en god idé at få foretaget en radon måling, så du er sikker på, at du ikke er ved at flytte ind i en bolig, der er sundhedskadelig at bo i. Men det er bestemt også en god ide at få foretaget en radon måling med jævne mellemrum, da mængden af det radioaktive gas, der siver op, varierer meget, selv inden for mindre områder.

Hvis din radon måling viser, at niveauet er for højt til at være forsvarligt, og du allerede er flyttet ind i den pågældende bolig, er der nu ingen grund til panik. Ofte skal der ikke meget mere til end nogle enkle foranstaltninger for at sænke værdien. Hvis du er ved at få foretaget en af disse foranstaltninger, er det naturligvis vigtigt, at du kontinuerligt får foretaget en radon måling, så du sikrer dig, at tiltagene virker, som de skal.

Radonsikring og et hygrometer er det bedste udgangspunkt for et sundt indeklima

Med radonsikring af din bolig skaber du det bedste udgangspunkt for, at der ikke findes kræftfremkaldende radioaktive gasser i din bolig. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på luftfugtigheden, da det også har stor indflydelse på dit indeklima. Med et nemt og elektronisk hygrometer kan du altid måle luftfugtigheden i hjemmet og sikre dig, at den ikke er for høj.

Vær på forkant med radon måling, radonsikring og et hygrometer og skab det bedste udgangspunkt for et sundt indeklima i din bolig.