De to mest udbredte tandlægebehandlinger

Alle ved, at man burde gå til tandlægen minimum én gang om året. Men hvor mange gør det rent faktisk når det kommer til stykket? Alt for få. Bare fordi at du ikke går til tandlægen regelmæssigt, er det ikke ens betydning, at du får problemer med dine tænder. Men hvis du har problemer med dine tænder, på den ene eller anden måde, og ikke går til tandlægen kan det hurtigt eskalere. Hvad der normalt kunne have været et normalt hul i tanden, kan måske ende med, at du skal have en tandkrone eller en rodbehandling. Derfor er det vigtigt, at du går regelmæssigt til tandlægen.

50% af alle danskere burde havde en rodbehandling

Det er ikke tilfældigt, at jeg nævner præcis tandkroner og rodbehandlinger. Det er nemlig de to mest udbredte tandlægebehandlinger, udover normal eftersyn eller behandling for hul i tanden. En rodbehandling er når der er gået betændelse i nerven eller vævet rundt om tandens rod. Rodbehandling er i bund og grund en behandling af rodbetændelse. Det siges, at op mod 50% af alle danskere faktisk har rodbetændelse uden at vide det og derfor burde have en rodbehandling. Rodbetændelse kan være en kryptisk sygdom, da du kan have det uden, at vide det. Det er også grunden til, at så mange danskere faktisk kan være ramt. Men ligepludselig kan rodbetændelsen blusse op og give ekstreme smerter, hvis ikke du derefter ikke søger akut rodbehandling, kan det i værste tilfælde være livstruende.

Det skyldes oftest et cariesangreb dybt i tandroden. En rodbehandling går ind og renser rodkanalen for bakterier. Derefter bliver der lagt et desinficerende materiale, i form af kalk, i rodkanalerne, hvorefter de lukkes igen. Kalken fjernes igen efter ca. en uge og efterfølgende fyldes der rodfyldning i for, at sørge for der ikke kan komme bakterier ned igen.

En tandkrone kommer ofte i forlængelse af rodbehandling

Efter rodbehandling, så er tandkroner, eller bare kroner, den mest udbredte behandling hos tandlægen. En tandkrone er en erstatning af en af dine egne tænder. Tandkroner bliver brugt når din egen tand er ødelagt og ikke kan reddes med en fyldning. Det tandkronen gør er, at den sidder uden på den eksisterende tand og sørger for den ikke knækker og du derfor risikerer, at miste hele tanden. Ved brug af en 3D-scanner har tandlægerne mulighed for, at lave en millimeter præcis scanning af din tand og på den måde lave en tandkrone, der er specialdesignet til dig. Det er dog ikke alle tandlæger som har sådan en 3D-scanner i deres klinik. Personligt ved jeg, at Tandlægerne Søborg har en, hvorfor de kan foretage et komplet tandkrone indgreb in-house i klinikken. Det er et stort plus.

 

Afslutningsvis vil jeg gerne komme med en anbefaling. Fordi, hvor skal du så gå hen og få lavet din rodbehandling eller få lavet en tandkrone? Det skal du hos Tandlægerne Søborg, hvis du spørger mig. De kan som sagt lave alle behandlinger in-house og er ekstremt dygtige. Bor du eller arbejder i Søborg og omegn, så burde du bestille din næste tandlæge tid hos Tandlægerne Søborg.