Gentests af fostret og forældre screener for en lang række genetiske sygdomme, så man kan finde ud af om ens baby er rask. Som forældre er man ofte meget bekymret for barnets helbred, så gentests kan være en måde at komme af med sine bekymringer.
Forskellige typer gentests
Der findes mange forskellige typer gentest, men de kan inddeles i to kategorier: Screening gentests og diagnostiske gentests.
Ved screening gentests får man resultater, der viser hvor stor en sandsynlighed der er for at dit barn bliver født med genetiske fejl, der kan føre til en lang række sygdomme. Forskellige gentests tester for forskellige sygdomme. Disse tests tages af den gravide kvinde i løbet af graviditeten for at man kan undersøge om barnet er raskt. Testene kan dog ikke vise med 100% sikkerhed om barnet er raskt. Hvis denne type gentests viser en høj sandsynlighed for en bestemt sygdom, så skal man få foretaget en diagnostisk gentest for at være helt sikker. Denne type gentests kan tages på mange forskellige klinikker, bl.a. på Ultralydklinikken.dk.
Ved diagnostiske gentests kan man blive helt sikker på om barnet bliver født med en sygdom. En moderkageprøve kan eksempelvis tages efter screening gentests for at være helt sikker på at barnet er sundt og raskt.
Hvorfor få foretaget en gentest?
Det er vigtigt, at understrege, at gentests er valgfrie. Derfor bør man overveje hvad man vil gøre efter resultatet. Nogle vil eksempelvis ønske at få en abort, men hvis dette ikke er tilfældet, så er det måske ikke nødvendigt med en gentest. Nogle mener dog også, at det er nemmere at forberede sig på at barnet bliver født, hvis man ved hvilken sygdom barnet kunne have. Nogle genetiske sygdomme kan dog behandles allerede inden, at barnet er født, dvs. i løbet af graviditeten. Med gentests får man god tid til at undersøge hvad der kan gøres, hvis barnet bliver født med en sygdom.
Det vigtigste er, at du giver dig selv god tid til at beslutte om du vil få foretaget en gentest og i så fald hvilke, så du kan beslutte hvad der er bedst for både dig og for barnet.