Sådan tjekker du dit hjem for radon

Du har sikkert allerede hørt om gasarten radon, men måske er du stadig ikke helt klar over, hvad det er, eller om det er relevant for dig. Det er dog vigtigt, at du kender til det og er opmærksom på det, da gassen kan være meget skadelig for dig og din familie. Læs mere her, om hvad radon er, og hvordan du får tjekket radonniveauet i dit hjem.

Sundhedsskadelig gas

Radon er en gas, som forekommer især i jorden, i klipper og i byggematerialer. Den er derfor omkring os i en vis grad næsten hele tiden, men den er både lugtfri og usynlig, så medmindre du kender til den, så er det ikke noget, du mærker til i din hverdag. Der er dog en god grund til, at du alligevel skal være opmærksom på den usynlige gas, for den kan være sundhedsskadelig i for store mængder, og der dør hvert år mennesker af kræft som følge af radon i hjemmet.

Heldigvis er der råd at hente, og du kan nemt få målt radonniveauet i dit hjem, og få sikret det mod radon, så du og din familie ikke udsættes for den farlige gas. Du skal især være opmærksom på at få målt radonniveauet i dit hjem, hvis det er af ældre dato, og hvis det ligger placeret i et område med mange klipper. Læs mere om dette på radonhuset.dk.

Radonmåling og radonsikring

Du behøver ikke at betale i dyre domme og få en ekspert ud for at få målt dit hjem. Du kan enten låne eller købe radonmålere, som er små og enkle. Afhængigt af hvor stort dit hjem er, vil det oftest være en god idé at måle mere end ét sted i hjemmet – f.eks. i forskellige opholdsrum og på forskellige etager. Derudover anbefales det, at man måler radon i eller omkring vintertiden, da randonniveauet er højest her. Radonsikring kan foregå på flere forskellige måder og er meget afhængigt af bygningen og radonniveauet. Søg gerne hjælp hos en ekspert, så du er helt sikker på at, at dit hjem bliver sikret på bedste vis.